Rookkanalen en schouwen voor hout

Plaatsen rookkanalen in nieuwbouw woning

Een regenkap boven op de schouw houdt het rookkanaal droog, wat een betere werking garandeert en de haard beschermt tegen vocht.

Er zijn hiervoor standaard schouwkappen (foto 1 en 2) beschikbaar maar deze kunnen ook op maat worden gemaakt in verschillende vormen, in inox of zwart gelakt. (foto 3 en 4)

In nieuwbouw wordt een volledig (of gedeeltelijk, namelijk bij aansluiting op schouwpotten voor bovendakse afwerking) nieuw kanaal geplaatst met dergelijke buizen. Het rookkanaal wordt zo optimaal esthetisch geïntegreerd in de architecturale stijl van de woning. De standaard uitvoering is in inox maar een ral kleur behoort ook tot de mogelijkheden. (foto 5 – 6 – 7))

Bij schouwproblemen is de installateur van uw kachel of haard de aangewezen persoon om een oplossing te zoeken.

Renovatie bestaand rookkanaal

In oudere woningen krijgen we meer en meer te maken met beschadigde en slechtwerkende rookkanalen. Vooral wanneer een nieuwe haard geplaatst wordt die nu moet voldoen aan de nieuwe, strengere normen, kan dit problemen geven.

Het plaatsen van een dubbelwandige, inox buis of flexibel biedt een oplossing bij diverse schoorsteenproblemen zoals condensvorming in het schoorsteen kanaal, vocht- en roetplekken, terugslag van verbrande gassen, gescheurd of beschadigd rookkanaal, schoorsteenbrand, co vergiftiging door slechte trek.  

Soms wordt ook beslist om een rookkanaal te tuberen voor de veiligheid of om de diameter van het rookkanaal aan te passen aan de diameter nodig voor de nieuwe haard.  Een te groot rookkanaal kan zorgen voor te veel afkoeling van de rookgassen, met rookvorming en slechte schouwtrek als gevolg.

Als het rookkanaal onvoldoende groot is en niet verticaal loopt, moet het rookkanaal opengemaakt worden om de flexibel te kunnen plaatsen.  Dit is meestal op zolder of op de bovenverdieping.  (foto 15 en 16) Daarom raden we aan, vooraleer de bovenverdiepingen af te werken, na te gaan of het rookkanaal al of niet moet getubeerd worden.  

Renovatie schoorsteen en aanbrengen nieuw rookkanaal in bestaande woning

Bij een renovatie kan een traditionele, gemetste schoorsteen geheel of gedeeltelijk vervangen worden door een dubbelwandig, geïsoleerd, inox rookkanaal.  (foto 8 en 9) Dit laat toe om de schouw optimaal te maken zonder de structuur van de woning te schenden.  Dit kan zowel binnenshuis als aan de buitengevel.

Bij een nieuw rookkanaal binnenshuis, is het heel belangrijk om de afstand tussen rookkanaal en brandbare materialen voldoende te respecteren en af te werken met vuurvaste isolatieplaten. (foto 12 – 13 – 15)