De geheimen van een goed rookkanaal | Vuur en Vlam

De geheimen van een goed rookkanaal

wo, 05/10/2016 - 13:43
Christian Pické
Kachels - Peletkachels - Schoorsteen
Het succes van een haard hangt niet alleen af van het uitzicht, de installatie en de technische kenmerken. Een goede werking hangt ook nog af van andere criteria zoals de schoorsteen of het rookkanaal.
Het ontwerp en het onderhoud van de verschillende onderdelen van de schoorsteen (rookkanaal en dak uitgang) zijn vrij belangrijk. Ze zullen een directe invloed hebben op de kwaliteit van het vuur. Ze zorgen vooral voor een goede trek, de garantie voor een goede verbranding. Verder zorgen ze voor een optimale gebruiksveiligheid en een verminderde productie van vervuilende stoffen.
 
Het belang van een goede trek
 
De trek van een schouw is een natuurlijke of gedwongen luchtstroom waardoor lucht van buitenaf kan worden aangevoerd tot bij de haard en waardoor  verbrandingsgassen kunnen worden afgevoerd. De kwaliteit van de trek is heel belangrijk: als er onvoldoende of juist te veel lucht aankomt in de haard, zal de verbranding niet volledig zijn en zal men zien dat er niet-verbrande stoffen via het rookkanaal worden uitgestoten. Deze stoffen kunnen gasvormig zijn zoals koolstofmonoxide (CO) of vloeibaar(die vast worden bij een normale temperatuur) zoals roet en teer. De trek is absoluut een sleutelelement van een goede verbranding omdat hij de luchtstroom regelt die door het toestel gaat. De schoorsteen moet dus voldoende trekken en niet teveel.
 
De criteria van een goed rookkanaal
 
In het geval van een nieuwbouw moet men ten gepaste tijde keuzes maken. Jammer genoeg stellen we vast dat het rookkanaal nog te vaak gebouwd wordt vóór de haard gekozen is. Men moet eerst het toestel kiezen om te kunnen bepalen welke lengte en diameter vereist is. Op die manier kan de bouw van het rookkanaal of schoorsteen worden geoptimaliseerd en men creëert ideale omstandigheden voor een goede trek.
 
Hoogte van het rookkanaal 
 
Hoe hoger het rookkanaal, hoe beter de schoorsteen trekt, op voorwaarde dat het niet hoger is dan twintig meter. Een hoogte van 4 meter wordt bovendien als een strikt minimum beschouwd.
 
Doorsnede van het kanaal
 
De doorsnede van het kanaal is bij voorkeur cirkelvormig. Bij deze vorm is het wrijvings- en warmte-uitwisseling oppervlak ten opzichte van de doorsnede het kleinst. Andere vormen zoals een vierkant of rechthoek met een verhouding van 1/1,5 zijn wel aanvaardbaar maar hebben een minder goede verhouding. Voor de berekening van lengte en diameter van het rookkanaal kunt u terecht bij de installateur van de haard, die de meest geschikte doorsnede zal berekenen in functie van de geldende normen en het type toestel. Wetende dat de doorsnede van het kanaal minstens gelijk zal moeten zijn aan de uitgang van de haard. Het is ook belangrijk dat de doorsnede constant blijft en dezelfde vorm behoudt over de hele hoogte van het kanaal. Elke vernauwing zal namelijk onvermijdelijk leiden tot een vermindering van de trek. Ook elke hindernis of elke bocht in een kanaal zal namelijk drukverlies veroorzaken, waardoor de snelheid van de gasafvoer vermindert en de gassen bijgevolg meer afkoelen.
 
Isoleren van het rookkanaal
 
Het isoleren van het rookkanaal wordt steeds belangrijker door de evolutie naar hoogrendements-haarden, waarbij de uitlaatgassen lagere temperaturen hebben.
 
De veiligheid
 
Om een optimale gebruiksveiligheid te garanderen, moet men verzekeren dat het rookkanaal perfect gedicht is zodat de verbrandingsgassen zich niet kunnen verspreiden in de kamers waar het kanaal passeert. Daarom moeten de oude, gemetselde kanalen worden vermeden: het gevaar voor scheurtjes is te groot. Indien de sectie het toelaat, wordt hier een dubbelwandige flexibel, of nog beter een vaste inox buis, geplaatst om de schouw weer veilig te maken. Uiteraard blijft het schoorsteenvegen een jaarlijks verplichting.