Rookkanalen voor gashaarden

Wanneer beslist wordt om een nieuwe gashaard te plaatsen, dan moet je er rekening mee houden dat ook het rookkanaal moet voldoen aan de huidige normen.  Bij gesloten gashaarden moet het rookkanaal tegelijkertijd zorgen voor de aanvoer van de verbrandingslucht (zuurstof) en voor de afvoer van de verbrandingsgassen.  Dit is een concentrisch rookkanaal.  Afhankelijk van het type haard, mag dit rookkanaal max. 12 à 14 meter lang zijn.

Bestaande schoorsteen

Als de schouw nog in goede staat is, dus geen scheuren en barsten vertoont, kan een saneringsset geplaatst worden.  Dit is een overgangstuk tussen de concentrische buis en de binnenste buis, meestal flexibel.  De zuurstof wordt dan via het bestaande rookkanaal aangezogen en de gassen stijgen via de flexibel en de verticale dakdoorvoer (foto 1).   

Bij een beschadigd rookkanaal kunnen er 2 flexibels ineen geplaatst worden zodat er 2 luchtdichte kanalen ontstaan.  Dit voorkomt problemen als onregelmatig vlammenspel, slechte werking en condensatie.

Nieuw rookkanaal

Een nieuw concentrisch rookkanaal kan eventueel horizontaal via de gevel (foto 1 tot 3) of verticaal, rechtstreeks door het plat dak (foto 4).   In de meeste gevallen wordt het rookkanaal geplaatst via een bestaand gemetst kanaal (foto 5 en foto 11) of vrijstaand via een hellende dakplaat, ingewerkt door de dakwerker (foto 10 en 11). Met behulp van de bochten, kan het rookkanaal omgeleid worden waar noodzakelijk (foto 8). Nadien wordt rondom deze vrijstaande buis een vuurvaste omkasting gemaakt (foto 6 en 9).  Hier is het wel heel belangrijk om de minimum afstand van 15 cm te respecteren tussen rookkanaal en brandbare materialen (foto 7).  Het inox rookkanaal kan ook gelakt worden in zwart (foto 10) of ral kleur om beter te passen in het geheel.  We staan u graag bij om de beste oplossing te zoeken want er zijn specifieke voorschriften, afhankelijk van de buizenconfiguratie en het type haard.